Bredt udvalg af grønlandske mønter til samleren

Hvis du er møntsamler, leder du måske efter et nyt fund eller mønter med en historie? For det er jo altid lidt sjovere, hvis du kender historien bag de mønter, du har. På samlerforum kan du finde mønter fra mange forskellige perioder og geografiske områder – primært fra Danmark og danske områder. Vi har f.eks. et bredt udvalg af mønter fra Grønland, fra tiden før de danske mønter og sedler blev indført. Fra starten af 1800-tallet og helt indtil den 1. juli 1967 blev disse mønter brugt for derefter at blive erstattet af den danske møntfod.

Efter en ekspedition til Østgrønland i 1883-85 oprettede man en handels- og missionsstation i byen Angmagssalik, da man så, at der her var et stort antal eskimoer, som man kunne gøre kristne. For at gøre handelen med de indfødte lettere indførte Den Kongelige Handel i 1894 nogle mønter. Disse mønter, som er nogle af de første af den grønlandske slags, finder du på samlerforum. På mønterne er der en kongekrone, bynavn og møntens værdi på den ene side, imens den anden side ingen prægning har. Mønterne er lavet af zink.

Derudover har vi også et helt særligt udvalg af nogle af de første officielle grønlandske mønter. De blev indført i 1926 af Grønlands Styrelse og blev brugt i hele Grønland.

Private grønlandske mønter

I 1800-tallet skete det en gang imellem, at virksomheder udstedte privatmønter på Grønland. Dem har vi selvfølgelig også et unikt udvalg af. I 1863 udsendte det engelske firma Gibbs & Sons nogle møntserier, som vi har et udsnit af. På samme måde udsendte Øresunds chemiske Fabrikker nogle privatmønter i 1859, som du naturligvis også kan finde hos os. På de første mønter, som Øresunds chemiske Fabrikker udsendte, står der “Øresund”. På de senere udgaver står der i stedet “Ivigtut”. Det der er ens for de to udgaver, er, at de begge har møntens værdi indhugget og begge er enkle zink-blanketter.

Har du spørgsmål?

Hvis der er noget, du er i tvivl om, eller hvis du har spørgsmål til nogle af vores produkter, så er du meget velkommen til at kontakte os enten via mail eller telefon. Vores kontaktoplysninger finder du på samlerforum.dk.