Et farvel til Prins Henrik

Den 13. februar 2018 afgik Prins Henrik ved døden efter en tid med sygdom af forskellig art; først i lysken, så psykisk i form af demens og slutteligt en infektion i lungen. Han døde efter eget ønske i vante og rolige rammer på Fredensborg Slot omgivet af Dronning Margrethe og de to sønner, Prins Joachim og Kronprins Frederik.

Prins Henrik har om nogen delt vandene i den danske befolkning; nogle kaldte ham arrogant og pinlig, andre kaldte ham en farverig personlighed og et tiltrængt afbræk i det danske kongehus. Meningerne er mange om manden, der ville konge, og som gang på gang ryddede forsiderne med kontroversielle udtalelser og handlinger. Om det var en gåtur på Christiania eller en rejse til Venedig og dermed udeblivelse fra Dronningens fødselsdag, så var det noget, medierne berettede om.

Den farverige fremmede

Meget kan da også siges om den franske greve, der blev dansk prinsgemal og prins, men at han var et et farverigt menneske med mange facetter kan ikke benægtes. For det var ikke kun ønsket om at blive konge, der fyldte avisernes forsider, også humoristiske og uventede indslag, som da han klædte sig ud som en panda til Dronningens fødselsdag, tog en slange på hovedet i Randers Regnskov og de mange møder med befolkningen, der har resulteret i sjove kommentarer og uforglemmelige punchlines, er noget, han vil blive husket for.

Selvom mange prøvede, så var der i virkeligheden nok aldrig nogen, der helt forstod ham, og kom ind under huden på ham. Den menige dansker vil have et billede af, hvad den eksotiske franskmand med den karakteristiske dialekt var for en, men kun de allernærmeste vil vide det med sikkerhed. Det betyder også, at vi alle hver især vil huske ham for noget forskelligt, afhængigt af vores indtryk af ham. Han vil blive husket med de mange billeder af ham, de mange artikler, og for møntsamlere vil han være at finde på de unikke erindringsmønter, som der siden Prinsens ankomst i 1966 er blevet lavet i anledning af bl.a. parrets sølvbryllup i 1992 og deres guldbryllup sidste år.

Der er masser af måder at huske Prinsen på; han er i sandhed en personlighed, der vil gå over i historien. Æret være hans minde.

Foto: Scanpix