Helligdage: Tiltrængt fridag eller irriterende lukkedag?

De senere år har debatten raset af flere omgange, når snakken er faldet på helligdage. Der er nogen, der mener, det er skønt med en ekstra obligatorisk fridag, mens andre mener, det bare er til besvær. For hvad skal man med den ekstra fridag, hvis man alligevel ikke kan handle, når man står og mangler noget i Bilka, eller hvis man vil bruge den ekstra fridag på at shoppe de ting, man ikke har tid til at købe i hverdagene?

For mange hænger helligdagene også sammen med at bruge flere penge, fordi der til mange af de højtider, der udløser helligdagene, hører gaver med. Til jul er der både pakkekalendergaver, adventsgaver og julegaver til familien, til nytår skal der være slik til ungerne, mens det til påske koster påskeæg og påskegaver til personale, kolleger, venner og bekendte. Det er der mange, der ikke bryder sig om, fordi de synes, det er overflødigt og unødvendigt. Når butikkerne så oven i købet har lukkedage, der gør, at man ikke kan køre i Bilka, når man mangler morgenbrød eller løg til aftensmaden, så bidrager det bare til holdningen, at helligdagene blot er til besvær.

Der er selvfølgelig også dem, der elsker helligdagene og alt, hvad de indebærer. Det kan både være fordi, de er troende og derfor går mere op i baggrunden for helligdagene end den almene dansker, men det kan også være fordi, de har en hektisk hverdag, hvor en ekstra fridag falder på et tørt sted. Det gælder dog ikke for dem, der har skæve arbejdstider i det offentlige f.eks., hvor der altid skal være bemanding på deres arbejdsplads; så risikerer de nemlig, at de får tjansen med at arbejde, når alle andre har fri.

Der findes ikke nogen konklusion eller et rigtigt svar, når man taler om, hvorvidt helligdage er en fordel eller en ulempe for samfundet. Det afhænger af mange faktorer, men i sidste ende handler det mest af alt om ens indstilling til helligdagene og ens situation. Det er også grunden til, at helligdagene nok ikke bliver afskaffet foreløbig. Den næste helligdag er påsken, der i år falder i slutningen af marts og starten af april, så husk påskegaverne og nyd de ekstra fridage.