Sådan bliver du klar til hvalp

Det kan godt være lidt af en omvæltning, når man får hvalp i huset. Hvert år aflives omkring 12000 hunde, fordi de har adfærdsproblemer, eller fordi deres familie ikke kan overskue dem. Det sker typisk, fordi familien ikke har været forberedt på de udfordringer, der kan være, når man får hvalp. For selvom en hvalp er nuttet og en hyggelig tilføjelse til familien, så er der ikke så få faldgruber, som kan gøre en dejlig tid til det modsatte.

Det første, der skal skrues på, er forventningerne. Den første tid kan meget vel sammenlignes med at passe børn; hvalpen har brug for konstant opsyn, hjælp til at finde ud af, hvordan den skal gebærde sig i hjemmet, og så skal den lære jer at kende. Det er alfa omega, at hvalpens første uger i hjemmet er en god tid, hvor den får positive oplevelser og positiv indlæring i alle aspekter, da det er denne tid, der resten af dens dage er lagret dybest i dens referenceramme.

En succesfuld første tid

De første udfordringer melder sig hurtigt, efter hvalpens ankomst i huset. De helt store udfordringer er søvnen om natten og renlighed. Vil man ikke have hunden i sengen, skal man igennem forskellige trin, for at den lærer at sove alene der, hvor I ønsker det. Det kan være en idé at få noget med fra hvalpens vante rammer, som dufter bekendt. Det kunne med fordel være et tæppe, som den så kan sove på i sin hundeseng.

Renlighed er mest af alt en tålmodigheds- og konsistens-situation. Du får den mest succesfulde renlighedstræning, hvis du giver din hvalp din fulde opmærksomhed de første par dage og giver den nogle gode rutiner. Tommelfingerreglen er: Ud at tisse efter mad, søvn og leg. Derudover er det vigtigt at lægge mærke til hvalpens kropssprog, så du så vidt muligt kan nå at tage hvalpen med ud, inden den får et uheld indenfor. Det vigtigste ved renlighedstræning er dog, at hvalpen ikke får skæld ud, hvis den kommer til at besørge indendørs. Det kan både forlænge renlighedstræningen, men det ødelægger også den grundlæggende tillid mellem hvalp og ejer, som al anden fremtidig træning skal bygges på. En anden vigtig ting i den første tid er maden. Sørg for at holde øje med hvalpens afføring, så du er sikker på, du har valgt det rigtige hvalpefoder. Oplever du, at din hvalp har hård mave eller diarré, kontakt da din dyrlæge, så I sammen kan finde det rigtige foder til din hvalp.